Ριζότο με Mανιτάρια στο φούρνο

Ιούνιος 8, 2018  —  By

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλ. ρύζι για ριζότο
½ φλ. αποξηραμένα μανιτάρια
250 γρ. φρέσκα μανιτάρια
1 κρεμμύδι
4 κ.σ. κονιάκ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
1 λίτρο ζωμό κότας (καυτό)
3 κ.σ. γεμάτες τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μικρό μπολ
Βράζουμε τον ζωμό, περιχύνουμε τα μανιτάρια με 2 φλυτζάνια τσαγιού καυτό ζωμό (από το σύνολο της συνταγής), τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 15΄ να μουλιάσουν


Έπειτα τα στραγγίζουμε με τα χέρια, σφιχτά και σουρώνουμε σε ψιλή σήτα ή τούλι το υγρό, μέσα στο οποίο τα μουλιάσαμε και πετάμε το κατακάθι
Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα και τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος να ζεσταθεί
Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄-3΄ να γίνουν διάφανα
Προσθέτουμε τα λεπτοκομμένα μανιτάρια, τα αφήνουμε 2΄-3΄ να πιουν τα υγρά τους, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά
Βάζουμε το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι, σβήνουμε με το κονιάκ και αφού εξατμιστούν οι αλκοόλες (σε 1΄-2΄), προσθέτουμε τον υπόλοιπο καυτό ζωμό, το σουρωμένο υγρό των μανιταριών, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 1΄-2΄
Αδειάζουμε το μείγμα στο καυτό πυρίμαχο σκεύος, το ψήνουμε για 15΄ και έπειτα πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο
Ψήνουμε το μείγμα για επιπλέον 5΄ και σερβίρουμε το ρύζι αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο σε ρηχά πιάτα, για να σταματήσει ο βρασμός του
Πασπαλίζουμε με φλούδες παρμεζάνας και φρεσκο τριμμένο πιπέρι

ΠΗΓΗ

Διάβασε περισσότερα